.post a:hover img { width:500px; height:400px; float:middle; }

Monday, 26 November 2012

~1st time di Muzium negeri sendiri~

Assalamualaikum...selamat petang~
Alhamdulillah berkesempatan lagi utk update new entry...
kali ni pergi jenjalan kat muzium negeri sendiri..
wlaupun daa 20tahun menetap kat sini,semalam laa 1st time pi jejakkan kaki kat sana..huhhu
apa laa kan..muzium kat negeri lain nk sangat pi,tapi yg kt negeri sendiri tak pernah pergi..
aissshhhh macam2...
hanya dengan gambar dpt ceritakan semua..lalala

mula2 pi solat zohor dulu kat masjid kristal..
tu yang penting =)


sebelom bergerak ke Muzium Terengganu

okeyp daa sampai..tiket masuk rm5.00.. =)
terasa mcm budak kecik pulak..huhu
hurmm ni ikan apa entah..daa macam jeruk daa tengok..hehe
haa yg ni sarang tebuan yg terbesar...huhu..


terasa macam panjang laa pulak entry ni...nanti kite buat part2 pulak k...adiosss ^^


thaNks cOz suDi baCe pOst buLan...sMile ^_^

Tuesday, 20 November 2012

~pray for GAZA~





Assalamualaikum...
tak sanggup rasanya nak nak tengok gambar2 kekejaman yg dilakukan oleh yahudi laknatullah..
lebih2 lagi yg melibatkan anak2 kecil..
 mari sahabat...kita sama2 doakan untuk saudara seislam kita...
semoga dengan doa kita ini dapat membantu mereka di sana...amin.. 



#prayforGAZA


Ya Allah,
Sesungguhnya kami bermohon pertolongan Mu,
 kami meminta ampun kepada Mu, kami memohon petunjuk dari Mu, 
kami beriman kepada Mu, kami berserah kepada Mu 
dan kami memuji Mu dengan segala kebaikan, kami mensyukuri dan tidak mengkufuri Mu.
 
Ya Allah, 
hentikanlah segala macam kezaliman dan permusuhan, 
bantulah saudara-saudara kami di mana sahaja mereka berada.
 Angkatlah dari mereka kesusahan, bala, peperangan dan permusuhan.

Ya Allah, 
selamatkanlah saudara seislam kami di Gaza
yang di zalimi oleh kekejaman rejim zionis dari segala keburukan
 dan hindarkanlah mereka dari segala bala 
kerana tidak sesiapa yang dapat menghindarkannya melainkan Engkau, 
ya Allah. Amin Ya Rabbal Alamin. 
Al Fatihah.


thaNks cOz suDi baCe pOst buLan...sMile ^_^

Thursday, 15 November 2012

~ujian seorang hamba Allah~

salam malam jumaat...
alhamdulillah masih dapat melihat ciptaan TUHAN setelah hampir dilanggar oleh sebuah kereta yg dipandu oleh seorang budak lelaki....Ya Allah..nasib baik tak jadi apa2...
boleh pulak budak tu buat derk je then buat peace....eee mcm2...
k malam ni nak tulis entry tentang ibu saudaraku mak teh yang kini diuji oleh ALLAH dengan penyakit buah pinggang gagal berfungsi..
waktu  pergi melawat kat rumah dia,aku tengok macam2 alat yg ada dalam rumah tu...
cuba bayangkan...dia terpaksa ke hospital 3kali dalam satu minggu untuk cuci darah..sebab kedua-dua buah pinggangnya gagal berfungsi,dan doktor terpaksa tebuk leher mak teh untuk buat cucian darah..
aku tanya sampai bila mak teh kena pergi cuci darah...dia cakap selagi tak ada penderma sampai mati dia perlu ulang alik ke hospital...
Subhanallah....sungguh besar ujian yg Engkau berikan padanya..
mak teh cakap tak apa laa...mungkin kesakitan yg dialami ada hikmahnya dan mungkin ini salah satu cara ALLAH nak hapuskan dosa hambanya...mak teh cakap lagi dia redha dengan ujian kali ni..besar pahalanya kalau kita redha dengan ujian ALLAH....
sungguh tabah hatinya Ya Allah...





aku mohon padaMu Ya ILLAHI,
jika dia yg Engkau pilih untuk merasai ujianMu ini, maka engkau kuatkanlah imannya..tabahkan hatinya untuk hadapi semua ini..jika dia dapat kembali dalam keadaan yang sihat,Alhamdulillah kupanjatkan syukur nikmat kepadaMu..aamiin Ya Allah~


thaNks cOz suDi baCe pOst buLan...sMile ^_^

Wednesday, 14 November 2012

~sinister movie~

salam ceria semua ^_^
alhamdulillah berkesempatan lagi utk update new entry..
okeyp hari ni aktiviti pergi tengok wayang and makan2 jep kat East Cost Mall Kuantan with my brother n cousin...
mula2 diorang ajak tengok cerita skyfall...tapi hati ni berkeras jugak nak tengok cerita hantu event diri ni memang penakot yang amat..huhu
so, apa lagi..pergi beratur beli tiket lepas tu terus masuk dalam panggung...
dh laa duduk barisan ketiga dari depn...sangat tak best..tapi nk wt mcm mana kat belakang semua dah penuh..


boleh tahan jugak cerita ni...mula2 bosan sikit..tp daa smpai pertengahan cerita ni memang mata ni tak tahan nak tengok...takut punya pasal smpai tengok bahagian tulisan je...tak berani nak tengok gambar....hehe..ape laa kan..tak chill langsung..


haaa part ni laa yang membuatkan aku terkejut sampai TERMELOMPAT sedikit dari kerusi sambil menjerit (uwaarrrgghhhhhhhhh)...hehehe..ni bukan main2 k...ni memang aku terjerit dengan spontannya sebab dihantui dengan perasaan yang sangat takut..mana tak nya..boleh pulak time ni hantu betol2 keluar depan screen tu...dah laa lupa nak tutup mata time ni...konon nak beranikan diri...uissshhh....bahaya2...huhu
kalau yang belom p tengok lagi cerita ni,p laa tengok...best jugak cerita ni.. ^_^



mood nak tido memang rasa takut sikit sebab terbayang-bayang lagi cerita ni..hehe..pape pun ALLAH sentiasa bersama..nytz lalink ;)





thaNks cOz suDi baCe pOst buLan...sMile ^_^

Tuesday, 13 November 2012

~kenduri oh kenduri~

salam sayang..
alhamdulillah selamat sampai di teratak abah setelah seharian keluar pergi kenduri and lain2 lagi..
mood nk p kenduri tengahari tadi agak baik..
so, terpikir nak pakai baju raya yg 2tahun lepas..huhu..muat lagi nampaknya..

amacam....ok jugak laa kan..huhu

i love brown ^^

abaikan background yg tak lawa langsung tu okey..huhu...balik rumah terus cari cik tett n cik tam yg bucuk..
busuk2 pun sayang juga.. ^_^ ...


thaNks cOz suDi baCe pOst buLan...sMile ^_^

Monday, 12 November 2012

~tips mudah nak kuruskan badan~

salam sayang semua....
kalau kita tgk sekeliling kita ramai yg nk kuruskan bdn..
especially PEREMPUAN...kn kn kn..huhu
pulak 2 skrg daa brmcm mcm produk yg ade kt psrn skrg..
ade yg dlm bntuk losyen, pil, n lain2 lagi...
xdinafikn jugak bulan sndiri nk kurus....huhu
tpi bila ckp mcm ni depn kwn2...msti dyorg akn ckp cmni
(ko ni nk kurus mcm mna lagi...nk tggu smpai tinggal tulang ka??)
ayt peds 2..huhu....tp nth laa...bila tgk kt cermin rsa mcm gemok...hehehe
actually bulan pernh jgk trpkir nk bli produk2 utk kruskn bdn ni..
tpi bila pikir balik...tkt laa plk...mne laa tau kot ada side effect ka..huhu
aissshhhh mcm2..
biasa laa manusia ni xpernah puas dgn apa yg dimiliki...
tpi mcm mna pun kena jugk kuatkan iman n hati utk lwn nafsu..
now....buln nk kongsikn tips yg biasa bulan amalkan....huhuhu....
 
1. jadikan air masak sebagai minuman utama
alaaa...xsush pun...dlu buln memang xsuka sgt mnum air masak...sbb kalau mnum rsa kosong je...hahaha...nme pun air kosong kn...tp dsbbkn nk dptkn bdn yg siht buln paksa jugak diri utk mnum...n now alhamdulillah bulan daa biasa....bulan akn mnum stiap kli leps bngun tido, sbelum p mndi, sblm mkn pgi,tghari n mlm...kalau buln rsa nk mkn mknn ringan bulan akn gantikn dgn air kosong...n sblm msuk tido...huhu....dengan  pengambilan air kosong ni,toksin dalam badan dapat dikeluarkan dengan cepat.. n ini  adalah satu rahsia kurus dan turunkan berat badan dengan cepat dan berkesan tau..

2.makan bijirin untuk sarapan
actually pagi2 memang bulan akn mkn nestum...huhu...alaa bijirin 2 xkira laa koko krunch ka honeystar ka...sbb nya bijirin ni mengandungi serat, kalsium dan paling penting kurang lemak ^^

3.makan bila rasa lapar jep
ok kbnyknnya ramai yg mkn bila bosankan...kalau dulu pantang je xda pape nk buat comfirm cri mknn untuk mengunyah event perut ni xlpr..huhu..daa jdi tabiat...skrg buln daa dpt kwl daa dri nfsu nk mkn 2..huhu..bila perut daa brbunyi jep baru bulan akn mkn..huhu...nk jaga bdn punya pasal..lalala..tpi xda laa smpai skit2...no no no no..

haaa stkt ni itu jep yg buln buat...just jaga makan n bnykkn mnum air..klau ikotkn tips2 yg lain msti ada dlm list wktu utk beriadah....actually buln jarang nk p jog...mls..klau dlu rjin laa jgk..huhu...dsbbkn mls nk p jogging 2 laaa buln amlkn cara2 di atas... =) tapi kadang2 ada laa jugak buat snmn2 biasa jep kt dlm umh ni...hehe




mood nk kurussssss.....lalala



2 je laa kot yg dpt bulan kongsikn...adiosssss ^_^


 
 


thaNks cOz suDi baCe pOst buLan...sMile ^_^

Sunday, 11 November 2012

~ aLaa reTro ~

Assalamualaikum.....
time cmni mood utk berBLOG dtg..
so, dpt laa kongsikn ckit pasal entry aLaa reTro ni..huhu
actually entry ni berkaitan dgn bju...
bbrp buln yg leps...cik bulan ade nmpk 1 dress ni..
perghhh memang cntik...
niat dihati memang nk beli sgt2...tp nk buat mcm mna,duit tadak...
hahaha...rasa mcm kecewa laa jgk kot...hehe
ps 2 time duk kemas bilik trjumpa kain pasang yg mk long bg 
6 tahun lepas...so, ttbe tapppp!! idea maiii daaa..huhu
ape lagi...keesokannya bngun awal2 pergi kt tukang jahit suh dia buat baju lagu 2 jgk....huhu..
ckp kt dia nak bju 2 siap sebelum raya haji...
aicehhhh smgt nk pakai bju 2..
mulaa2 pkai spupu2 duk tegur cntik pattern bju...huhu
kembang semangkukk jap...tp ok laa
kene laa pattern 2 ngn corak kain 2...bet0l2 retro..hahaha

acecece....ni diaa aLaa reTro =)

like a princess....ahaha...perasann >_<




love this dress ^_^
 

hehee...ni laa entry aLaa reTro...actually ade 2 helai lagi in progress...cant wait to wear that..huhu


thaNks cOz suDi baCe pOst buLan...sMile ^_^

~ i'm back ^_^ ~


Assalamualaikum w.b.t
alhamdulillah dpt update blog yg daa berhabuk ni...huhu
hmpir lupa email n password sndiri...hahaha...ape laa
agaknya dh bbuln kot xbkk...nk ckp bz xlaa bz sgt...tp boleh laa...
bnyk bnde yg nk share sbenrny...smpai xtau nk mulakn dri mna..


think it shahrina...think it!!..huhh


mood :: nk cri ilham dulu...lalala ^^


thaNks cOz suDi baCe pOst buLan...sMile ^_^